יש מעט מדינות כמו הולנד. עם עיירות ציוריות, תעלות מים קסומות, מרבדי פרחים צבעוניים, טחנות רוח ייחודיות בתי קפה נעימים ועוד ועוד, קל להבין מדוע כל כך הרבה אנשים מתאהבים במדינה.
הולנד היא אחת המדינות הצפופות ביותר באירופה. זו כבר מזמן חברה רב-תרבותית שעודדה עלייה והרוויחה ממנה מבחינה כלכלית ותרבותית. עד כדי כך שלמעלה מרבע מאוכלוסיית הולנד (בסביבות 27%) יש רקע של מהגרים. נתון זה עולה בערים כמו אמסטרדם, רוטרדם והאג.
בדומה למדינות רבות אחרות באיחוד האירופי, להולנד יש מערכת הגירה דו-שכבתית. לאזרחי האיחוד האירופי/EFTA יש חופש תנועה לנסוע או לעבור להולנד. רוב אזרחי האיחוד האירופי/EFTA, לעומת זאת, צריכים לעמוד בקריטריונים מסוימים כדי לחיות, לעבוד, ללמוד או להצטרף למשפחה בהולנד. המדינה היא חלק מאזור שנגן, כלומר אזרחים אירופאים רבים יכולים לנסוע לשם ללא דרכון.
בעלי דרכון ישראלי בלבד אינם זקוקים לויזה מיוחדת על מנת לבקר במדינה ורשאים לשהות בה לתקופה של עד 3 חודשים.
אם אתם מעוניינים לעבור להולנד לתקופה של מעל ל 3 חודשים, תצטרכו דרכון אירופאי או ויזה/אשרת שהייה מיוחדים שיאפשרו זאת.
בואו לגלות אם וכיצד תוכלו לשהות ולחיות בהולנד לטווח ארוך.
אם אתם מחזיקים בדרכון אירופאי של אחת ממדינות האיחוד, הדלת למעבר להולנד פתוחה בפניכם. אזרחי האיחוד האירופי, האזור הכלכלי האירופי (EEA) ושוויץ, אינם צריכים ויזה כדי לבקר, לחיות, לעבוד או ללמוד בהולנד. כל מה שתצטרכו יהיה תעודת זהות או דרכון אישי תקפים שהונפקו על ידי מדינה באיחוד האירופי/EEA.
עבור שהייה של יותר משלושה חודשים, אזרחי האיחוד האירופי/EFTA צריכים להירשם ברשות המקומית שלהם בהולנד. לאחר מכן הם יוכנסו למאגר הרשומות האישיות (Basisregistratie Personen – BRP) ויקבלו מספר שירות אזרח (burgerservicenummer – BSN). זהו מספר הביטוח הלאומי והמס ההולנדי ונדרש עבור הרבה היבטים יומיומיים של החיים המקומיים, כמו פתיחת חשבון בנק וגישה לשירותי בריאות ציבוריים.
אם אתם אזרחים של האיחוד האירופי/EFTA השוהים בהולנד למשך יותר משלושה חודשים ללא עבודה, תצטרכו להיות בעל כיסוי ביטוח בריאות הולם ולהראות הוכחה עבורכם וכל בני משפחה תלויים בכם, שיש לכם מספיק כסף כדי להתקיים.
אם אתם מעוניינים לעבור להולנד כמשפחה אך רק לאחד מבני הזוג יש דרכון אירופאי, אל דאגה, תוכלו לבקש תושבות גם עבור בן/בת הזוג והילדים (רק אם הם בני פחות מ 18) בתהליך הנקרא: איחוד משפחות. אם אין לכם דרכון אירופאי של אחת ממדינות האיחוד, תצטרכו להגיש בקשה לאחת הויזות המיוחדות שהולנד מציעה כפי שנסקור אותן כעת.
עבור שהות ארוכת טווח בהולנד לצורך עבודה, לימודים וכו', תזדקקו לויזה, אלא אם כן אתם אזרחים של האיחוד האירופי/EEA או שוויץ.
הוויזות ההולנדיות לטווח ארוך, הן היתרי שהייה שיאפשרו לכם לצאת ולחזור להולנד כל עוד הם בתוקף.
קיימות דרישות כלליות על מנת קבלת אשרות שהות ממושכת, כולל בדיקת שחפת וקבלת ביטוח בריאות. אישורי שהייה ממושכים הם לתקופה מקסימלית של חמש שנים. בהתאם לסוג הויזה תהיו חופשיים לעבוד, ללמוד או לבצע מחקר בהולנד. זכרו שתהליך אישור הויזה יכול להימשך מספר שבועות. העמלות עבור אשרות אלה עשויות להשתנות, ונעות סביב 100 אירו אם תעשו את התהליך באופן עצמאי או מאות אירו (לאדם) אם תפנו לגורמים מקצועיים.
כדי לזכות באישור שהייה לסטודנטים, תצטרכו לקבל הצעה ממוסד חינוכי מוכר בהולנד ולעמוד בקריטריונים לקבלה לקורס. תצטרכו גם להוכיח שאתם יכולים לכלכל את עצמכם במהלך שהותכם. האוניברסיטה שלכם תבקש את היתר השהייה שלכם. אישור זה עולה 228 אירו (2024) והוא תקף למשך זמן הלימודים ולכל היותר לחמש שנים. תוכלו לעבוד מקסימום 16 שעות שבועיות במהלך תקופת הלימודים, ומשרה מלאה ביוני, יולי ואוגוסט. אם אתם מחזיקים באזרחות של אחת ממדינות האיחוד, לא תצטרכו ויזת סטודנטים או אישור שהייה מיוחד כדי לחיות וללמוד בהולנד.
ויזת עבודה בהולנד מיועדת בדרך כלל לעובדים מקצועיים עם כישורים ייחודיים, מנהלים בכירים, חוקרים, סטודנטים לתארים מתקדמים שעובדים במשרה חלקית, ועוד.
אם אתם לא מחזיקים בדרכון של אחת ממדינות האיחוד ואתם מעוניינים להגיע להולנד למטרות עבודה, תזדקקו למה שמכונה אישור יחיד (gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid – GVVA). מדובר באישור שהייה בשילוב אישור עבודה (TWV).
על מנת לקבל את האישור תצטרכו לעמוד במספר תנאים: ראשית תצטרכו להחזיק בהצעת עבודה ממעסיק שמוכר כ"ספונסר" חוקי. המעסיק יגיש עבורכם את הבקשה ל – IND (רשות ההגירה והאזרחות). ייתכן שתצטרכו גם לעמוד בדרישות שכר מינימום התלויות בעבודה ובגיל שלכם. בנוסף סביר שתצטרכו להראות את הרזומה המקצועי שלכם כולל רקע תעסוקתי והשכלה. לסיום, תצטרכו להראות שאתם מחזיקים בביטוח בריאות שהוא דרישה חוקית מכל עובד בהולנד.
ישנן מספר קטגוריות שונות של היתרי עבודה הולנדיים:
היתר מגורים ועבודה משולב (GVVA): היתר כללי לרוב העבודה בשכר. עולה 380 אירו ותקף לשנה. ניתן לחדש אותו לחמש שנים לכל היותר.
אישור שהייה של מהגרים מיומנים: עולה 380 אירו ותקף לחמש שנים
היתר העברה תוך ארגונית: לעובדי חברות רב לאומיות שהועברו להולנד. תקף לשלוש שנים. המעסיק בדרך כלל משלם עלויות.
היתר חוקר: עלות 228 אירו ותקף לחמש שנים.
אישור שהייה של כרטיס כחול אירופאי: שהוא אישור נוסף לעובדים מיומנים בתוקף לארבע שנים. אתה יכול גם להיות עצמאי. עלות 380 אירו.
חשוב לדעת שבמסגרת האישור תוכלו לצרף אליכם בן/בת זוג וילדים מתחת לגיל 18.
נכון לעכשיו (2024), הולנד לא מציעה תוכנית ייעודית לויזה עבור נוודים דיגיטליים כפי שיש במדינות אחרות באירופה (כגון פורטוגל, קרואטיה או ספרד). עם זאת, נוודים דיגיטליים שמעוניינים לעבוד בהולנד עדיין יכולים לשקול כמה אפשרויות חלופיות בהתאם למעמדם ולתנאי העסקתם כמו למשל ויזת פרילנסרים/עצמאיים. נווד דיגיטלי הפועל כפרילנסר או כבעל עסק עצמאי, יכול לבקש ויזת "עצמאי" בהולנד. על המבקש להוכיח כי יש לו עסק פעיל ורווחי ולספק תוכנית עסקית שתתרום לכלכלה ההולנדית. כמו כן, יש דרישות הכנסה מינימלית שמטרתן להבטיח שהמבקש יכול לתמוך בעצמו כלכלית. אפשרות נוספת היא ויזת Start-up. נוודים דיגיטליים שיש להם רעיון עסקי חדשני ורוצים לפתח אותו בהולנד יכולים להגיש בקשה לויזת סטארט-אפ. הוויזה ניתנת למשך שנה אחת ומחייבת תמיכה על ידי מנטור מוסמך (facilitator) שעוזר לפתח את המיזם.
תוכלו להאריך את רישיון השהות ההולנדי שלכם לחמש שנים לכל היותר, אלא אם יש לכם אישור לתקופה קצובה לשנה. עליך לעשות זאת דרך ה-IND שלושה חודשים מתאריך התפוגה. אם הנסיבות שלכם השתנו ואתם כבר לא זכאים להיתר שברשותכם (לדוגמה, יש לכם היתר הקשור לעבודה אך אינכם מועסקים יותר), ייתכן שתוכלו להגיש בקשה לשינוי היתר אם תעמודו בקריטריונים אחרים.
לאחר חמש שנים רצופות של מגורים בהולנד, תוכלו להגיש בקשה להיתר קבע אם אתם עומדים בדרישות האינטגרציה ההולנדית, למשל, ידע מספיק בשפה ההולנדית. תוכלו גם להגיש בקשה לאזרחות הולנדית לאחר חמש שנים (או שלוש שנים אם אתה בן זוג או שותף רשום של אזרח הולנדי).