איך לעזור לילדכם עם שיעורי הבית כשאתם לא דוברים את השפה? 

איך-לעזור-לילדים-שלכם-עם-שיעורי-הבית-כשאתם-לא-דוברים-את השפה

שיתוף:

 

דמיינו את הרגע בו ילדכם חוזרים הביתה אחרי יום לימודים ומבקשים מכם עזרה עם שעורי הבית. על פניו, סיטואציה רגילה לחלוטין שלא אמורה להוות עבורכם בעיה. אבל, מה עושים כשאתם פותחים את חוברת העבודה והספרים ולא מבינים מה כתוב שם או איך בכלל לגשת לזה? אחת הבעיות שיכולות לצוץ בעת מעבר למדינה חדשה שלא תמיד חושבים עליה מראש היא "איך לעזור לילדים עם שיעורי הבית כשההורים לא דוברים את השפה המקומית?".
בכתבה זה נסקור את האתגרים שבמצב זה ונציע דרכים על מנת להתמודד איתם בצורה יעילה שתקל עליכם ועליהם ותוכל להפחית קצת מהתסכול שבעניין.

1. מתן תמיכה רגשית

א. תעודדו שיח פתוח על רגשות

חשוב לקיים מדי פעם שיחות פתוחות וכנות עם ילדיכם על רגשותיהם בנוגע לשיעורי הבית וההתמודדות עם השפה החדשה בתדירות שמרגישה לכם טובה ותומכת אך לא לוחצת מדי. הכרה ברגשותיהם והבנה לתחושותיהם יכולים להקל עליהם ולהעניק להם תחושת תמיכה וביטחון ולמנוע מהם לפתח רתיעה ממטלת שיעורי הבית.

ב. תמיכה מתמשכת

תמיכה מתמשכת והענקת עידוד יכולים לעשות הבדל משמעותי. חשוב להכיר בהצלחות, גם הקטנות ביותר, ולהעניק לילדכם חיזוקים חיוביים. התמיכה שלכם יכולה לתת לילדים את הכוח והמוטיבציה להמשיך ולהשתפר.

2. שימוש בחומרים דו-לשוניים

א. ספרים וחוברות עבודה דו-לשוניים

ספרים וחוברות עבודה דו-לשוניים יכולים להיות כלי עזר נהדר לילדים ולהורים כאחד. חומרים אלו מציגים את התכנים בשתי שפות במקביל, מה שעשוי לאפשר לכם הבנה טובה יותר של החומר הכתוב ויקל עליכם לעזור לילדיכם.

ב. חיפוש מידע בשפה המוכרת

כאשר אתם או ילדיכם נתקלים בשאלות או בעיות שאינכם מצליחים לפתור, חיפוש מידע בשפה שאתם שולטים בה יכול להיות מועיל. אתרים חינוכיים, סרטוני הדרכה ומאמרים בשפה המוכרת לכם, יכולים לספק הסברים ותשובות לשאלות, ולעזור להבין את החומר הנלמד.

3. שימוש בטכנולוגיה

א. אפליקציות תרגום

אפליקציות תרגום כמו Google Translate, Lens ודומותיה, יכולות להיות כלי עזר מצוין להורים שאינם דוברים את השפה המקומית. באמצעותן ניתן לתרגם טקסטים ומסמכים בצורה מיידית מה שיכול לעזור בהבנת הנחיות ובתרגום משימות לימודיות. בנוסף, האפליקציה תומכת בתרגום קולי, מה שיכול להקל על ההבנה והתקשורת.

ב. כלים חינוכיים מקוונים

ישנם אתרים ואפליקציות חינוכיות רבות שמציעות תמיכה במגוון נושאים ושפות. למשל, אתרים כמו Khan Academy, Coursera ו-Duolingo מציעים חומרי לימוד והסברים במגוון רחב של נושאים, ויכולים לספק תמיכה נוספת בלימודים. חלק מהאתרים מציעים גם סרטוני הסבר ושיעורים מקוונים שמותאמים במיוחד לילדים.

4. חיזוק הקשר עם המורים וצוות בית הספר

א. שיתוף פעולה עם המורים

שיתוף פעולה עם המורים וצוות בית הספר יכול להקל על ההתאקלמות של ילדיכם בבית הספר והתמודדות עם שיעורי הבית. מומלץ לקיים פגישות קבועות עם המורים, לעדכן אותם בקשיים שעולים ולבקש מהם עצות וכלים להתמודדות כך שצוות המורים יכול להציע תמיכה נוספת לילדיכם ולספק להם חומרי לימוד מותאמים לצרכים האישיים שלהם.

ב. מעורבות בפעילויות בית הספר

מעורבות בפעילויות בית הספר ובקהילה החינוכית יכולה לעזור לילדים להרגיש חלק מהסביבה ולשפר את השתלבותם. השתתפות באירועים, פגישות הורים ופעילויות חברתיות תאפשר לכם ליצור קשרים עם מורים והורים אחרים, ולקבל תמיכה ועזרה בעת הצורך, תזרז את לימוד השפה המקומית ותעזור להתאקלמות המשפחתית שלכם.

5. טיפוח מיומנויות לימוד עצמאיות

א. עידוד חשיבה עצמאית

חשוב שתעודדו את ילדיכם לחשוב באופן עצמאי ולתרגל פתרון בעיות באופן עצמאי. ניתן ללמד אותם להשתמש בכלי עזר שיקלו עליהם לפתור בעיות כמו מילונים, ספרי עיון, אינטרנט ועוד לצורך חיפוש מידע והבנת החומר. טיפוח חשיבה עצמאית יעזור להם להתמודד עם האתגרים העולים בצורה טובה יותר ולפתח מיומנויות למידה חשובות.

ב. פיתוח אסטרטגיות למידה

פיתוח אסטרטגיות למידה עשוי לעזור לילדיכם להתמודד עם שיעורי הבית בצורה יעילה יותר. כדאי ומומלץ ללמד אותם כיצד לארגן את הזמן שלהם בצורה נכונה, לפצל משימות גדולות לחלקים קטנים, ולתעדף את המשימות לפי דחיפות וחשיבות. אסטרטגיות אלו יאפשרו להם להתמודד עם העומס הלימודי ולבצע את המשימות בצורה מסודרת ומאורגנת.

6. יצירת סביבה למידה תומכת

א. פינת למידה יעודית ומסודרת

במידה וזה מתאפשר, מומלץ ליצור בבית פינת למידה נוחה ומסודרת שתהיה מיועדת ללימודים בלבד. פינה זו צריכה להיות שקטה, מוארת היטב ומאובזרת בכל הציוד הנדרש כמו שולחן, כיסא נוח, מחשב וכלי כתיבה. סביבה יעודית ומסודרת יכולה לעזור לילדים להתרכז ולהתמודד עם שיעורי הבית בצורה טובה יותר.

ב. זמן קבוע לשיעורי בית

הקפדה על שגרה יומית שבה מוקצה זמן קבוע לשיעורי הבית תעזור לילדכם לתכנן את זמנם בצורה יעילה ומאורגנת. שגרה קבועה מעניקה לילדים תחושת ביטחון ויציבות, ויכולה לסייע בשיפור הריכוז והביצועים הלימודיים.

7. שילוב חוויות למידה יומיומיות

א. למידה באמצעות חוויות יומיומיות

למידה הינה פעולה שמתרחשת כל הזמן וככזאת, יכולה להתקיים גם מחוץ למסגרת הלימודית. ניתן לשלב חוויות למידה יום-יומיות במגוון תחומים, כמו בישול, קניות, טיולים ועוד. חוויות אלו יכולות להיות הזדמנות נפלאה ללימוד השפה והתרבות המקומית, מושגים מתמטיים, מונחים מדעיים, ידע כללי ועוד.

ב. משחקים חינוכיים

שימוש במשחקים חינוכיים יכול להפוך את הלמידה למהנה ומעניינת יותר. משחקים יכולים לסייע בהבנת החומר הנלמד, לשפר את המוטיבציה וליצור חוויה חיובית סביב נושא הלמידה. ניתן למצוא משחקים חינוכיים במגוון תחומים ושפות באינטרנט ובחנויות השונות.

8. פנייה לעזרה

א. שיעורים פרטיים

אם האתגרים הלימודיים הופכים למשמעותיים, כדאי לשקול אפשרות של חיזוק ילדיכם באמצעות שיעורים פרטיים עם מורה מקומי שמדבר את השפה המקומית ויכול לעזור לילדכם להבין את החומר, להתמודד עם הקשיים ולהתקדם בלימודים. ניתן למצוא מורים פרטיים דרך בתי ספר – פשוט תשאלו את הצוות! מרכזי למידה בנושאים מסוימים אשר ילדיכם צריכים בהם חיזוק או אתרי אינטרנט המציעים שירותי שיעורים פרטיים.

ב. עזרה מהסביבה הקרובה

פנייה לעזרה מהסביבה יכולה להוות פתרון מצוין. אפשר לבקש עזרה מחברים, שכנים או קרובי משפחה שמדברים את השפה המקומית. בנוסף, ניתן להיעזר במורים וביועצים בבית הספר, שיכולים להציע תמיכה ולסייע בהבנת החומר. אל תתביישו להציף את הקושי ולשתף את צוות בית הסםר באתגרים, אתם עשוים להתפלא מהנכונות שלהם לעזור ולהירתם לעזרתכם.

לסיכום

רילוקיישן למדינה חדשה מציב אתגרים רבים, ביניהם ההתמודדות של ילדיכם עם מטלת שיעורי הבית וזה אפילו נוכח יותרכאשר ההורים אינם דוברים את השפה המקומית. עם זאת, בעזרת תמיכה רגשית, תכנון מוקדם, שימוש בטכנולוגיה, פנייה לעזרה מקצועית, חיזוק הקשר עם המורים והבית ספר, ושילוב חוויות למידה יומיומיות ועוד, ניתן להתמודד עם האתגרים הללו בהצלחה. חשוב לזכור שההתמודדות עם השפה היא תהליך שדורש זמן וסבלנות, והחשוב מכל הוא להעניק לילדכם את התמיכה והעידוד שהם זקוקים להם כדי להצליח.